Zisk Google vzrástol takmer o pätinu na 3,4 miliardy USD

31.01.2014 Celý región

San Francisco 31. januára (TASR) - Americká internetová spoločnosť Google oznámila za 4. kvartál minulého roka medziročný rast zisku takmer o pätinu a v tržbách prekonala odhady trhov.

Výsledky sú lepšie napriek tomu, že ceny za internetovú reklamu opäť klesli a straty jej divízie mobilných telefónov Motorola Mobility, ktorú predáva firme Lenovo, vzrástli. Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Zisk spoločnosti dosiahol za 4. štvrťrok minulého roka 3,4 miliardy USD (2,50 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 9,90 USD. V rovnakom období predchádzajúceho roka zaznamenala spoločnosť zisk 2,9 miliardy USD (8,62 USD/akcia). To znamená medziročný rast o vyše 17 %. Bez započítania niektorých mimoriadnych položiek dosiahol zisk firmy 12,01 USD/akcia, zatiaľ čo trhy predpokladali zisk na úrovni 12,22 USD/akcia.

Konsolidované tržby, ktoré zahŕňajú aj výsledky odpredávanej divízie Motorola Mobility, vzrástli o 17 % na 16,9 miliardy USD. Analytici očakávali tržby len na úrovni 16,75 miliardy USD.

Google zatiaľ stále zápasí s problémom, že zadávatelia reklamy nie sú ochotní platiť rovnakú sumu za reklamu v mobilných telefónoch s malým displejom ako za reklamu v osobných počítačoch. Dopyt po mobiloch však stále rastie, zatiaľ čo predaj osobných počítačov neustále klesá. Google sa však rozhodol upraviť svoj digitálny marketingový systém tak, že reklamné kampane v mobilných telefónoch a v PC sú navzájom prepojené. Firma verí, že vďaka tomu začnú zadávatelia reklamy časom platiť za reklamu v mobilných telefónoch viac.

Priemerná cena za reklamu, teda cena za jeden klik, klesla medziročne o 11 %. To bol najvýraznejší pokles počas minulého roka. Výsledky príliš nepodporila ani Motorola Mobility. Tá zaznamenala vo 4. štvrťroku prevádzkovú stratu 384 miliónov USD. To je viac než dvojnásobok oproti strate na úrovni 152 miliónov USD, ktorú divízia evidovala v poslednom štvrťroku 2012.

Nepriaznivé ukazovatele pomohol vykompenzovať počet platených klikov na online reklamu Google. Ten vzrástol v poslednom kvartáli 2013 medziročne až o 31 %.
 

Vyberte región